In deze aparte tijden zijn sportieve activiteiten bij een sportvereniging of in een fitnesscentra niet of beperkt toegestaan. Kijken we naar buiten dan zien we veel mensen hardlopen, fietsen, mountainbiken of skeeleren.
Waar gesport wordt zullen blessures ontstaan en hoewel ons vak bestaat uit het verhelpen van de blessures is het ook belangrijk om informatie te geven om blessures te voorkomen. Daarom wat informatie om de kans op een (hardloop)blessure te verkleinen. 100% Garantie dat hiermee blessures te voorkomen zijn kunnen we helaas niet geven.
Uit een onderzoek uit 2017 is naar voren gekomen dat hardlopen na voetbal de sport is waarbij in Nederland de meeste blessures voorkomen. Dit betekent niet direct dat hardlopen een blessuregevoelige sport is maar hardlopen is een populaire sport waardoor blessures ook veel voorkomen.Voor meer details over cijfers en percentages kunt u klikken op deze link.
Niet alleen de hoeveelheid aan blessures maar ook de diversiteit aan blessures bij het hardlopen is groot. Blessures aan de onderste extremiteiten (heup, bovenbeen, knie, onderbeen en enkel/voet) komen het meest voor. Denk hierbij aan een Runners Knee waarbij pijn aan de buitenzijde van de knie aanwezig is, pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen of aan een achillespeesblessure.
Het is belangrijk om te weten waarom deze blessures ontstaan en in de afgelopen jaren zijn vele onderzoeken geweest die hebben gekeken naar factoren die de kans op deze blessures vergroten. Deze factoren zijn ingedeeld in intrinsieke en extrinsieke factoren. Intrinsieke factoren zijn lichaamsfactoren die bij jou als persoon horen. Denk hierbij o.a. aan de stand van je voeten of knieën, een dysbalans in kracht tussen het linker- en rechterbeen of een bepaalde mate van stijfheid van spieren of gewrichten. Bij extrinsieke factoren moet o.a. gedacht worden aan het verkeerde schoeisel, de ondergrond waarop gelopen wordt, weersomstandigheden en een verkeerde trainingsopbouw.
De grootste ‘fout’ die gemaakt kan worden is een trainingsfout oftewel een verkeerde trainingsopbouw. Trainingsfouten zijn heel simpel gezegd een te snelle opbouw van de belasting (datgene wat u doet, dus de training) ten opzichte van de belastbaarheid (datgene wat u aankunt). Het lichaam is in staat zich aan te passen aan hoe het gebruikt wordt, dit noemen we adaptatie. Op deze link wordt wat dieper ingegaan op belasting en belastbaarheid.
Om te monitoren of de trainingsopbouw goed is kunnen we gebruik maken van de acuut/chronic workload ratio. We zullen hier niet dieper op ingaan maar dit is een formule waarmee berekend kan worden of de wekelijkse belasting niet te veel óf te weinig is ten opzichte van de gemiddelde belasting van de afgelopen 4 weken. Als hier wel sprake van is dan is er een verhoogd risico van 20% op het ontstaan van blessures.
Gaan we wat dieper in op intrinsieke factoren dan hebben vrouwen vaak bredere heupen dan mannen waardoor de knie eerder of meer ‘naar binnen zakt’ en daardoor een grotere kans hebben op bepaalde blessures. Het is echter niet zo dat alle vrouwen met bredere heupen die sporten een blessure krijgen of dat vrouwen met wat minder brede heupen allemaal blessurevrij zijn. Op deze link ziet u een marathonloper met ‘ingezakte voeten’ om maar aan te tonen dat ingezakte voeten niet een garantie is voor het krijgen van blessures aangezien hij klachtenvrij een marathon kan lopen.
Zoals u leest zijn vele factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van blessures óf die kunnen bijdragen aan het in stand houden van een (hardloop)blessure. Zouden we alle blessures en risicofactoren afzonderlijk bespreken dan zou dit artikel een stuk langer zijn. We willen benadrukken dat we spreken van een verhoogd risico en niet over een garantie op het krijgen van een blessure.
We hebben het in bovenstaand artikel gehad over risicofactoren die een verhoogd risico en niet een garantie op het krijgen van een blessure geven. Een blessure kan altijd ontstaan en als u een (sport)blessure heeft dan staan wij met ons team van fysiotherapeuten (met gepaste corona-maatregelen) voor u klaar om deze factoren in kaart te brengen en vooral om te zorgen dat u zo snel mogelijk weer klachtenvrij kunt sporten!
Wilt u toch meer weten of heeft u een vraag dan kunt u uw vraag/opmerking mailen naar tim@fysioterhorst.nl