De heup is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. Heupklachten worden vaak door de patiënt aangegeven aan de zijkant van het bekken. Hier zit echter niet de heup. Deze zit in de lies. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door rug-, bekken- of knieklachten zijn ontstaan. Om de klacht te verhelpen is het daarom belangrijk te weten wat de bron van de pijn is.
Bekkenfysiotherapie helpt om de spieren rond het bekken op een goede manier te gebruiken. Het is soms best lastig om de bekkenbodemspieren op een juiste manier aan te spannen. De spieren kunnen te veel gespannen zijn of juist te weinig.
Bekken- en lage rugpijn tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling komt veel voor. Vaak is de pijn mild, maar 25% van de vrouwen met bekkenpijn geeft ernstige pijn aan die houdingsafhankelijk is.
Oorzaak
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig wordt. Dit kan instabiliteitsklachten veroorzaken.
Symptomen
Een plotseling gevoel van verlies van controle over een been, een enkele keer samengaand met daadwerkelijk door het been zakken. Activiteiten als staan, zitten, voorwaarts buigen, tillen en traplopen kunnen de pijn verergeren. Ook kan er sprake zijn van urineverlies.
Behandelingen
Adviezen kunnen de zelfredzaamheid bevorderen. Daarnaast leren we u activiteiten te doseren en nemen we oefeningen door gericht op het verbeteren van de actieve stabiliteit om klachten te verminderen.
Slijtage van het heupgewricht.
Oorzaak
Artrose van de heup kan ontstaan door een eerdere blessure, denk aan een gebroken heup. Impingement kan ook een oorzaak zijn van artrose, die wordt vaak gezien bij jonge mensen.
Symptomen
Pijn in heup-, bil- en liesregio in rust (ook nachtelijke pijn). Ook kan er sprake zijn van bewegingsbeperking, instabiliteitsklachten en een verstoord looppatroon. Daarnaast is ochtend- en startstijfheid een bekend fenomeen.
Behandelingen
Door manuele mobilisatietechnieken wordt de beweeglijkheid verbeterd. De artrose wordt niet minder, maar de klachten nemen door het beter bewegen van de heup af. Advies, houding en oefentherapie spelen hierin een essentiële rol.
impingement en/of labrumscheur
Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De heupkom en het kommentje zijn bedekt met kraakbeen, zodat ze soepel ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Aan de rand van de heupkom zit een dikke rand van kraakbeenachtig weefsel; het labrum of lip. Dit labrum zorgt voor een soort zuignap zodat de heupkop stevig tegen de kom wordt gedrukt.
Oorzaak
Het inklemmen van het labrum bij het bewegen van de heup. Dit kan scheuren of kapot gaan. Er zijn twee soort impingement. Cam: bij de overgang van de heupkop en de heupnek kan zich een knobbel bevinden. Deze knobbel noemen we een cam. Bij het bewegen kan de cam tegen de rand van de heupkom stoten. Dit kan schade aanrichten aan het labrum. Vaak wordt deze vorm van impingement bij jonge, sportieve mannen gezien. Pincer; de rand van de kom hangt over. Bij het bewegen van de heup stoot de heupkop eerder tegen de rand van de kom. Dit kan schade aanrichten aan het labrum.
Symptomen
Diepte pijn in lies of bil, knappende of pijnlijke sensaties in de lies, slotklachten en bewegingsbeperking.
Behandelingen
Meestal wordt begonnen met een conservatief trainingstraject om de spieren te versterken en de balans tussen de spieren te verbeteren. Bij geen verbetering na 3 maanden kan operatie een uitkomst bieden.
Overal in het lichaam waar wrijving is, bevindt zich een slijmbeurs. Dit is een met vocht gevuld zakje.
Oorzaak
Herhaalde of langdurige activiteit die de slijmbeurs onder druk zet. Bijvoorbeeld bij berg op lopen, onregelmatige ondergrond of te diep squatten.
Symptomen
Pijn aan de buitenkant van het dijbeen met uitstraling tot aan de knie. Stijfheid en lichte pijn in de heup, liggen op de zij en benen over elkaar is pijnlijk.
Behandelingen
Shockwave, oefentherapie en mobilisaties van het heupgewricht.