Oncologie.

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij patiënten met kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningsklachten, pijn, verlies van conditie of verminderde spierkracht en/of mobiliteit door chemotherapie, radiotherapie en/of een operatie. Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby’s.

De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte: de curatieve, palliatieve of terminale. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut. Dit betekent dat er zorg op maat gegeven wordt afhankelijk van het doel van de patiënt. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.

Met kennis over de behandeling kunnen ook mogelijke problemen, die niet direct door de patiënt benoemd zullen worden of in een latere fase kunnen ontstaan in kaart gebracht worden. Gerelateerd aan de soort kanker, het behandelstadium en de fase van de kanker, kan een beeld gevormd worden van de te verwachten effecten van de behandeling door de oncologiefysiotherapeut.

Behandeling.

De behandeling is altijd afhankelijk van de hulpvraag en doel van de patiënt. Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie of spierkracht. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Het heeft namelijk veel voordelen om tijdens en na de behandeling tegen kanker een trainingsprogramma te volgen.

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling:
 behouden hun fitheid en spierkracht
 hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
 verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
 gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling:
 hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht
 hebben sneller herstel van vermoeidheid
 kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten

Directe toegankelijkheid.

U heeft de mogelijkheid om zich zonder verwijsbriefje te melden bij de therapeut als er sprake is van een probleem met het bewegingsapparaat of wanneer vermoed wordt dat daar de oorzaak van de klachten zit. Na aanmelding bij de therapeut wordt er een afspraak gemaakt voor een screening, waarbij de fysiotherapeut moet beoordelen of de klacht in aanmerking komt voor behandeling.

Er wordt dus niet direct behandeld. Het kan zijn dat de therapeut tot de conclusie komt dat u niet in aanmerking komt voor behandeling of dat nader onderzoek door huisarts of specialist gewenst is. In overleg met u worden dan verdere stappen ondernomen.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Lisette Oosterink

Fysiotherapeut, Master Oncologiefysiotherapeut
Velp
Gezondheidscentrum Velp
Rozendaalselaan 34-5
6881LD Velp
026.3620636
routebeschrijving
Praktijk Velp Zuid
Scheldestraat 2
6882NE Velp
026.3620636
routebeschrijving
Medisch Centrum Rheden
Haverweg 55c
6991BR Rheden
026.2001500
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram